overlay color

Beeldende kunst

Wat leer je in deze richting?

In deze studierichting krijg je kunstinitiatie, vrije beeldende kunst en waarnemingstekenen. In deze lessen groei je naar persoonlijk denken, voelen en handelen. Je ontwikkelt in samenspraak met je leerkrachten je beeldende en scheppende intelligentie. 

Inhoud van de specifieke vakken

Naast aandacht voor de presentatie van je beeldend werk komen in de specifieke vakken de onderstaande technieken aan bod:

  • in waarnemingstekenen: houtskool, pastelkrijt, inkten, aquarel, acryl, olieverf
  • in tekenkunst en grafiek: lino- en houtsnede, etsen, experiment
  • in schilderkunst: acrylverven, olieverf en mixed media
  • in beeldhouwkunst: klei, gips, assemblages, installatie
  • in digitale vormgeving: fotografie, tekenen, Photoshop, iMovie en iWeb
  • in atelier: de reeds verworven creatieve vaardigheden en experiment
  • in kunstinitiatie maak je inhoudelijke analyses van kunstwerken en reflecteer je over je eigen werk. Je maakt kennis met verschillende visies op kunst. Je atelierwerk wordt theoretisch begeleid, tentoonstellingen, musea en meerdaagse culturele uitstappen worden voorbereid.
  • in de lessen kunstgeschiedenis bestudeer je de schilderkunst, beeldhouwkunst en bouwkunst van de 18de tot in de 21ste eeuw. Je verwerft inzicht in de belangrijkste kunststromingen en hun maatschappelijke context. De analyse gebeurt steeds vanuit het beeld zelf.
  • in de algemene vakken geniet je een brede algemene vorming die je de kans geeft om door te stromen naar het hoger onderwijs

 

 

  Beeldende kunst
 
5de jaar
6de jaar
algemene vorming        
geschiedenis 1 1
godsdienst 2 2
LO 2 2
aardrijkskunde 1 1
natuurwetenschappen 1 1
wiskunde 2 2
Engels 2 2
Frans 2 2
Nederlands 3 3
specifieke vorming
kunstbeschouwing 2 2
digitale kunst 2 2
ruimtelijke kunst 2 2
schilderkunst en grafiek 2 2
vrij werk 5 5
waarnemingstekenen en model 3 3
TOTAAL 32 32

 

wat na deze opleiding

Na Beeldende kunst stromen de meeste van onze leerlingen door naar het hoger onderwijs. De algemene vorming bereidt je in de eerste plaats voor op doorstroom naar een professionele bachelor. Volgende richtingen sluiten bijvoorbeeld sterk aan bij een vooropleiding in de Beeldende kunst: professionele bachelor in Bouw, Digital design and development, Lerarenopleiding plastische opvoeding of project kunstvakken, en Visual design. Opleidingen in de verzorgende, maatschappelijke of onderwijssector behoren ook tot de mogelijkheden.

Uitzonderlijk stromen leerlingen na Beeldende kunst ook door naar een academische bacheloropleiding en/of master. De academische opleidingen aan de universiteiten zijn wel sterk theoretisch. Voorbeelden van op opleidingen in de beeldende kunsten zijn: Vrije kunsten, Juweelontwerp en edelsmeedkunst, Fotografie, Multimedia kunsten, Grafisch ontwerp, Theaterkostuum, Textielontwerp, Conservatie en restauratie. Ook opleidingen in lijn met audiovisuele kunst sluiten erbij aan.

Ben je niet zeker welke richting bij jou past?

Kom dan naar ons infomoment op 11/02/2023 (12-jarigen) of naar de opendeurnocturne op 12/05/2023.

Meer info