overlay color

Nieuws

Vijf generaties 7
20-06-2023
VIJF GENERATIES OP MARIS STELLA!!!

Onze school kent een rijke geschiedenis en is meer dan een eeuw verbonden met de streek. Onnoemelijk veel leerlingen genoemd bij ons af, daarna hun kinderen vaak ook hun weg gevonden naar onze school. Dit jaar (2022-2023) kunnen we zelfs stellen dat één welbepaalde familie al 5 generaties aanwezig is op het Maris Stella Instituut. Deze familie zetten we dan ook graag zelfs in de spotlights.

 

STAMBOOM VAN DE FAMILIE:

 

110 jaar Maris Stella: 1912 - 2022 / 5 generaties:

 1) Maria Meulders (één van de eerst leerlingen in MS)

 Moeder van

2) Georgette Verhoeven (Gommers)

 Moeder van

 3) (ll) Gerda Gommers – Luc Gommers

                                          Vader van

                                          4) (ll) Sarah – Ramses - Ewout Gommers

                                          Moeder van

                                          5) Marenthe Van Hoeck (en ook zoon Thijmen start

                                          vorig jaar in 1 Latijn)

 

 

1) Waarom jullie de keuze voor Maris Stella?

Marenthe: De school (en haar waarden) waren al bekend, het uniform is zeker een pluspunt en we zijn als familie natuurlijk fans van het eerste uur :) .

Sarah: Er was de interesse om Latijn te gaan volgen en Maris Stella was een ideale keuze.

Tante Gerd: Een vanzelfsprekende keuze, gezien de moeder hier geweest was.

Oma: Marenthe haar moeder was hier geweest, dus het was logisch dat zij hier ook school ging volgen.

Overgrootmoeder: misschien omdat mijn dochter dan ook goed Frans materiaal en daarna kon ze gaan 'dienen' bij graaf de Renesse en bij andere Franstalige families.

 

2) Wat is er door de jaren heen veranderd op onze school?

Het uniform is danig veranderd, zoals je de foto's van vroeger ziet. Tante Gerd weet nog niet dat de blauwe rok bestaat uit de grijze rok rond 1968-'69. In de eerste jaren moest er door haar ook een lichtblauwe korte broek over het uniform gedragen worden.

Het jaar dat Sarah begon, werden er ook jongens toegelaten. De paar dappere starters waren bekend door de hele school :) .

De vermeldingen van de gebouwen, zijn gedurende de jaren hetzelfde gebleven. Mariadal en Dennendal heetten ook in de jaren '60-70 al zo.

 

3) Hebben er familieleden op het internaat gezeten?

Tante Gerd zat op internaat, in het 5e en 6e leerjaar was dit verplicht. We sliepen in 'chambretten', dit zijn kleine houten kamertjes, de bovenkant open zodat we bij elkaar konden binnenkijken zodra we op de kast kropen. Zuster Kristel was de zaaloverste. Elke avond moeten we schoenen poetsen. We moesten ons wassen in een waskom met water dat zuster Kristel ronddroeg met een grote kan.

 

4) Weten jullie leuke anekdotes, weetjes over Maris Stella?

Tante Gerd: Op zaterdagvoormiddag was er nog verplicht school. 's Middags mochten we vertrekken naar huis, met ons 'feestuniform', d.w.z. witte sokken en witte handschoenen. We moesten Zuster Luk Marie een hand geven en een reverence maken :). De studiejaren telden toen af, er werd gestart in het 6e; 6e Nieuwe Humaniora heette dat. We studeerden af in 1 WB, wat stond voor Wetenschappelijke B.

Sarah: In mijn eerste jaar werd een oproep gedaan om lid te worden van de leerlingenraad. Je moest opgeven voor welk domein je jezelf wou engageren, met een schriftelijke motivatiebrief. Ik had mezelf als enige leerling van de school opgegeven voor het 'pastorale' en werd bijgevolg zo verkozen in de leerlingenraad. Dit heb ik 6 schooljaren met veel plezier gedaan. Op de proclamatie in het zesde jaar, mocht ik de KVO-prijs ontvangen. De kleur van het toegelaten kaftpapier of van de sokken waren enkele anekdotische discussieonderwerpen :) .

 

5) Welke leerkrachten/zusters blijven jullie bij?

Oma: Ik kende Zuster Theophane nog. Zij is enkele jaren later op pensioen gegaan naar het moederklooster.

Tante Gerd: In mijn tijd waren er nog Zr Maria (keuken), Zr Matthias, Zr Kristel, Zr Johan, Zr Maria Christina en Zr Luk Marie.

Sarah: Zr Maria Christina deed het economaat en Zr Johan had haar kantoor in Mariadal. 's Middags waren we daar altijd welkom voor een babbel. In de meimaand organiseerden de zusters een rozenkrans in de Wolfskapel en daar fietste ik na school ook heen, ik mocht vaak zelf 'voorbidden' van Zr Johan. Zr Luk Marie was niet meer 'actief' tussen de leerlingen. Er zijn me nog heel veel leerkrachten bijgebleven, het is ook fijn om te zien dat er nu nog veel van mijn vroegere leerkrachten zijn, van wie Marenthe nu les krijgt. Wie wel een speciale herinnering nagelaten heeft: mevrouw Rita Geerts was de perfecte titularis om de overgang van de lagere school naar het secundair te vergemakkelijken. Zij heeft me ook haar passie voor taal, spelling en dictee doorgegeven, ik heb haar (en mijnheer Wouters) later nog wel eens ontmoet op een dictee in Brussel. Mevrouw Van Camp was 4 van mijn 6 jaren mijn leerkracht Latijn, dus zij is ook een vaste waarde in mijn MS-carrière geweest.

 

6) Tot slot bekijken we nog enkele memorabele foto’s met een woordje uitleg!

Sarah: Onze overgrootmoeder staat onderaan, de tweede van links. Van onze bomma zijn er helaas geen Maris Stella-foto's. Tante Gerd staat op de zw-wit foto's; op de foto's van de Italiëreis is zij diegene met de hoed (Romereis 1973-1974) en op de foto van de reis naar Frankrijk is zij de derde bovenaan, net onder het buswiel (1972-1973).

Op de klasfoto met mevrouw Geerts, sta ik helemaal rechtsboven. De foto in de refter is niet altijd herkenbaar (rode ruitjesgordijnen en tafelkleden), de andere foto was in het vorige auditorium met de leerlingenraad en mevrouw Van Camp. Eindelijk nog een foto in Mariadal, onze klas (5e jaar) in 'outfit' om een ​​theaterstuk 'Assepoester' onder leiding van mevrouw Seuntjens te brengen in de feestzaal.

 

Wij bedanken graag Sarah Gommers door de vragen van de familie te bundelen en deze foto's zijn aan toe te voegen.

Vijf generaties 8
Vijf generaties 3
Vijf generaties 4
Vijf generaties 5
Vijf generaties 6
Vijf generaties 9
Vijf generaties 2
Vijf generaties 1