1. Dag Nouchin. Laat ons starten met een logische vraag: wanneer ben je afgestudeerd aan het Maris Stella instituut en binnen welke richting?
Ik ben afgestudeerd in 2013 binnen de richting Wetenschappen – Wiskunde.
2. Hoe kijk je terug op je schoolcarrière binnen Maris Stella? Welke vakken/ervaringen vond je interessant?
Ik kijk met een tevreden blik terug op mijn tijd aan Maris Stella. Zowel binnen de klasmuren als daarbuiten heb ik heel mooie momenten mogen beleven. Wat me vooral is bijgebleven zijn de leuke studiereizen die we gemaakt hebben. Xanten, Canterbury, Parijs en de rondreis door Italië, één voor één ervaringen om nooit meer te vergeten.
Mijn lievelingsvakken waren chemie, biologie en natuurlijk ook wiskunde van Meneer Verhees. Vooral de lessen van Meneer Van den Langenbergh hebben op mij een diepe indruk nagelaten. Hij kon op een heel interessante manier lesgeven door veel te verwijzen naar zijn ervaringen in de industrie, proeven te demonstreren en ons te laten deelnemen aan de kristalwedstrijd (d.i. een zo groot mogelijk en mooi kristal laten groeien).
Deze interactieve manier van lesgeven en de koppeling tussen de theorie uit de boeken en de praktijk in de industrie zijn me sterk bijgebleven en hebben er voor gezorgd dat ik ook op deze manier wil lesgeven. Je kan, naar mijn mening, leerstof veel beter overbrengen als je het daadwerkelijk al eens hebt uitgevoerd!
3. Welke studie heb je aangevat na je afstuderen en waarom?
Ik heb biochemie en biotechnologie gestudeerd aan de universiteit van Antwerpen. Waarom? Goede vraag! Ik heb mijn studiekeuze heel lang uitgesteld. Ik denk dat ik pas in de paasvakantie voor de eerste keer gebladerd heb in de brochures die toen door de universiteiten werden rondgestuurd. Een onmogelijke keuze om tussen die honderden richtingen, de “juiste” studierichting te kiezen, dus ik maakte al snel een selectieproces.
Ik heb er toen voor gekozen om mijn lievelingsvakken te combineren (biologie, chemie en wiskunde), wat resulteerde in de richting Biochemie en Biotechnologie. Bovendien was het toen ook een vrij nieuwe richting waardoor mijn interesse nog meer getriggerd werd. Achteraf gezien heb ik zeker de juiste studiekeuze gemaakt. Ik heb geen moment gedacht “Waarom heb ik deze richting gekozen?”, maar op het eigenlijke keuzemoment rees toch vaak de vraag “Is dit zeker wel de juiste keuze?”. Ik denk dat iedereen op dat moment wel met een klein beetje stress zit voor die “allesbepalende” keuze.
4. Heb je het gevoel dat Maris Stella je goed heeft voorbereid op je hogere studies?
Zeer zeker! Maris Stella vraagt veel inzet en discipline van haar studenten, maar het zijn ook deze eigenschappen die me zo ver hebben gebracht. Bovendien zorgt Maris Stella er ook voor dat leerlingen met een leerstoornis gelijke kansen krijgen. In het 6e leerjaar werd een zware vorm van dyslexie bij me vastgesteld. Door de hulpmiddelen die Maris Stella aanbood, tijdens de examens maar ook op andere momenten doorheen het jaar, heb ik me verder kunnen ontwikkelen en geleerd hoe ik mijn ‘stoornis’ een plaats moest geven en hoe ik er mee moest omgaan. Ik ben er dan ook van overtuigd dat een leerstoornis niet bepalend is voor iemand zijn intellectueel kunnen. Iedereen blinkt ergens in uit! Ik duidelijk niet in taal, maar wel in de meer wetenschappelijke vakken.
Mijn eigenlijke studiekeuze voor Biochemie en Biotechnologie riep wel wat vragen op binnen Maris Stella. Ik weet nog goed dat, na het moment waarop we onze studiekeuzes moesten doorgeven, ik door Meneer Verhees apart werd geroepen met de vraag “Nouchin, weet je zeker dat deze studierichting bestaat? Zijn dit geen twee verschillende richtingen?”. Ik kan met zekerheid zeggen Mr. Verhees, Biochemie en Biotechnologie bestaat wel zeker als één richting.
5. Je blijkt een erg ondernemend iemand te zijn. Tijdens de lockdown van 2020 heb je niet stilgezeten. Je bracht, samen met je man, een eigen gin uit met de naam ‘Old Stories’. Waarom heb je dit gedaan?
De ondernemingskriebels heb ik overgenomen van mijn vriend. Hij is zeer ondernemend en speelde al even met het idee om een eigen drank uit te brengen. We hebben op een zondagmorgen al onze ideeën op tafel gegooid met ‘Old Stories’ als resultaat.
We zijn beide echte familiemensen dus we wisten al vrij snel dat familie centraal moest staan in ons idee. Onze gin is dus eigenlijk een ode aan onze beide families. Want hoewel het kernidee, de maalderij, vooral verwijst naar de familie van Matthias, zijn de details, zoals het etiket, een verwijzing naar mijn familie.
6. Hogere ‘ginstudies’ aan een prestigieuze universiteit bestaan naar mijn weten nog niet. Hoe begin je met het bedenken van een dergelijke drank? Hoe verloopt het creatieproces?
Je begint met een heel uitgebreid onderzoek. Eerst en vooral zijn we op zoek gegaan naar een drank waar we beide achter staan en lusten. Vervolgens zijn we beginnen denken over een mogelijk verhaal waaraan we de gin wilden koppelen. Dit verhaal hebben we dan proberen verder te trekken in de keuze van de smaak, het etiket en de uitstraling van de fles.
Je kan in België ook niet zomaar je eigen gin beginnen produceren. Als je zoiets dergelijks op de markt wil brengen, hangen hier een heleboel regels en wetten aan vast in verband met de voedselveiligheid. Dus een samenwerking op vlak van productie was hier wel aangeraden.
In overleg hebben we dan ons recept laten brouwen en bottelen. Het eindresultaat; naar eigen zeggen een heerlijke gin, waarbij de fles een streling is voor het oog en het verhaal aanzet geeft om even nostalgisch te worden en de familiegeschiedenis nog eens boven te halen.
7. Voor de mensen die nog inspiratie nodig hebben voor een kerstcadeau, kun je ons eens uitleggen wat er zo speciaal is aan de smaak van ‘Old Stories’?
Old Stories is een heel veelzijdige gin waarbij de focus ligt op ingrediënten die in en rondom de maalderij aanwezig waren, denk maar aan hooi, eikel, rabarber en heermoes. Het zijn zeker niet de standaard ingrediënten die je verwacht in gin. Het smakenpalet leent zich er echter toe om met verschillende tonics een totaal andere smaakbeleving te creëren. Hou je van zoet? Heb je het liever wat zachter? Of toch liever kruidig? Gebruik de juiste tonic en botanicals en het kan allemaal met één fles Old Stories.
Daarnaast is ‘Old Stories’ ook meer dan gewoon een fles gin, het is een stukje familiegeschiedenis, er schuilt een verhaal achter. We willen met ‘Old Stories’ graag een moment creëren waarin we mensen laten stil staan in het drukke leven en even laten genieten.
8. Slaat jullie experiment aan bij de mensen en hebben jullie nog toekomstplannen binnen deze interessante branche?
Wat letterlijk begon als een sprong in het diepe, is uitgedraaid tot een zeer leuke business. Wij krijgen veel leuke en enthousiaste feedback van mensen in de omgeving en dat is waarvoor we dit doen. Wij zijn geen grote speler binnen de markt, maar een klein en lokaal merk dat geapprecieerd wordt, en dat is heel fijn. Onze families zijn ook super trots en dat is het belangrijkste. Wat de toekomst brengt? Er borrelen wel wat ideetjes, zoals een thee met hetzelfde smakenpalet als de gin, maar de verdere uitwerking moet nog vorm krijgen.
9. Welke boodschap zou je willen geven aan onze huidige zesdejaars die aan de vooravond staan van hun leven na Maris Stella?
Kies voor iets wat je graag doet, of denkt te doen. Weet je het nog niet zeker terwijl de rest al rotsvast overtuigd is van zijn studiekeuze, geef jezelf dan de tijd. Je komt er wel uit op jouw tempo. Laat een leerstoornis bovendien ook niet je toekomst bepalen. Je bent meer dan je leerstoornis! En als laatste wil ik nog meegeven, verbreed af en toe je blikveld. Er is zoveel dat je kan missen als je niet af en toe die oogkleppen afdoet. Moest ik me 100% alleen gefocust hebben op mijn wetenschappelijke studie, dan had ik mijn liefde voor ondernemen niet ontdekt.