26-11-2024
MARIS STELLA’S WALL OF FAME: JULIE MOEYERSOMS
Maris Stella verdient haar oud-leerlingen niet uit het oog. We volgen op de voet welke wegen onze ex-studenten inslaan en waarheen het leven hen leidt. Daarom hebben we de 'Wall of fame' op, een gezamenlijke verzameling interviews met afgestudeerden die hun talenten op een interessante wijze ontwikkeling hebben. Deze maand gesproken hebben we JULIE MOEYERSOMS ontmoet.
Dag Julie. Laten we beginnen bij het begin. In welk jaar ben je bij ons afgestudeerd en binnen welke richting?
Hallo! Fijn om zelfs terug te zijn hier. Ik ben in 2007 afgestudeerd in de toen zo genoemde richting “Economie – 8u wiskunde”. Ik was trouwens een éénmans-klasje, dus de richting werd toen niet zo vaak gekozen 😉.
Waarom heb je specifiek voor deze richting gekozen?
Ik was iemand die nog niet zo heel goed wist wat ik precies wilde doen “later”. Ik vond vele dingen wel leuk, maar dat maakte het kiezen net zo moeilijk. Binnen deze richting kreeg je van alles een goede basis en had ik het gevoel dat ik niet alle kanten op kon gaan.
Welke studie is aantrekkelijk voor het middelbaar onderwijs en waarom?
Ik heb daarna gekozen om voor handelsingenieur te studeren. Wederom wilde ik graag een brede opleiding kiezen om te ontdekken en zoeken wat ik nu precies wilde gaan doen. In de richting handelsingenieur krijg je een scala aan vakken; gaande van wiskunde en statistiek, talen, management, psychologie, informatica maar ook chemie, mechanica en elektronica. In mijn masterjaren ging ik een tijdje in het buitenland studeren en een beetje bij beetje geslagen ik vooral geboeid door de wetenschappelijke insteek.
Nadien kreeg de kans om een doctoraat te doen in machine learning wat (en ik indirect dat ik zeer oud klink nu 😉) 12 jaar geleden nog niet onthulde een hot topic was. Toch triggerde het mijn nieuwsgierigheid en ondanks dat ik op dat moment absoluut geen achtergrond had in de informatica, ben ik daar volledig in gedoken en daar ben ik tot op de dag van vandaag zeer blij mee.
Momenteel werk je voor Interuniversitair Micro-elektronica Centrum (IMEC). Wat doet dit bedrijf precies?
Klopt, Imec is wereldleider in onderzoek naar chiptechnologie. Chips zijn vandaag onmogelijk weg te denken en zitten ingebakken in elk denkbaar product, van tandenborstels over smartphones tot straaljagers. Naast chiptechnologie bouwen wij ook allerlei innovatieve sensortechnologieën en software voor een scala aan toepassingen zoals zelfrijdende auto's, slanke steden, medische technologieën om ziekten te kunnen opsporen en behandelen enzovoort. We zijn een onderzoekscentrum dus dat betekent dat we geen producten producenten. Het is een zeer hightech, innovatieve omgeving waar alles wat we onderzoeken pas over ongeveer 5-10 jaar zal worden toegepast, dus je mag je soms aan redelijk futuristische brainstormsessies verwachten. :-)
Wat is jouw rol binnen IMEC?
Ik schakel het team binnen de afdeling Artificiële Intelligentie dat onderzoek doet naar AI dicht tegen de hardware. Het is immers zo dat vandaag de dag AI zeer veel rekenkracht nodig en zeer veel energie verbruikt. Een volledig zelfrijdende wagen is bijvoorbeeld ca 30% van zijn batterijcapaciteit kwijt gewoon door uit de stad te rijden, puur door het energieverbruik van de AI algoritmen. Als we er dus voor kunnen zorgen dat het AI-algoritmen op de sensor van het apparaat zelf kunnen draaien in plaats van via de cloud van centrale datacenters te gaan, kunnen we zorgen dat dit veel sneller en betrouwbaarder zijn, privacy-vriendelijk én bovendien veel veel minder energieverbruik. Daarvoor moeten we nieuwe hardware én nieuwe AI-algoritmen co-ontwikkelen.
Artificiële intelligentie (AI) is al enige tijd een hot topic! Jouw mening wordt regelmatig gevraagd wanneer dit ter sprake komt. Wat kunnen we de dubbele jaren verwachten binnen dit veld?
AI zal een zeer grote rol blijven spelen in ons leven. De vooruitgang in hardware, zoals snellere processors en gespecialiseerde AI-chips, zal bijdragen aan de rekenkracht en optimalisatie van AI. Hierdoor zullen we nog meer doorbraken zien in de gezondheidszorg, autonome voertuigen,… en zal het nog meer een deel gaan vervangen van ons dagelijks leven, soms zonder dat we het zelf beseffen. Ik hoop dus binnenkort veel van het aanstormende talent van Maris Stella te mogen verwelkomen in de wondere wereld van AI want er liggen ontzettend veel interessante uitdagingen op ons te wachten!
Zijn er ook gevaren verbonden met de snelle evolutie van AI?
Ik denk persoonlijk dat, zoals bij disruptieve innovatie (zoals de uitvinding van het internet er ook een was), we zeker moeten beseffen dat er ook ruimte is voor misbruik van onbedoelde toepassingen. Denk maar aan fake news, discriminatie, ethische dilemma's,… Door allemaal goed te blijven en kritische te blijven nadenken in combinatie met het creëren van een wetgevend kader en ethische richtlijnen, moeten we proberen de positieve aspecten van AI in de toekomst blijven ontoereikend en de negatieve gevolgen te voorkomen.
Zal de technologische ontwikkeling van AI ook een invloed hebben op het onderwijs?
Absoluut, ik denk dat dit zeker al voelbaar is vandaag. Door de toekomst van generatieve AI bijvoorbeeld, wordt het inschatten van zelfstandig onderzoek en probleemoplossend denken een stuk lastig en voor leerlingen kan de toegang tot aanzienlijke (niet altijd correct) informatie ook eerder een vloek dan een zegen zijn. Anders zijn er ook een analoge positieve evoluties. Wij bouwen bijvoorbeeld virtuele conventionele van onze cleanroom om nieuwe mensen op te leiden met VR, gebouwd aangepaste “chatgpt's” op maat van personeel om sneller gespecialiseerde vakkennis op te bouwen,…
Zelfs terug naar Maris Stella. Hoe kijk je terug op je schoolcarrière bij ons? Welke vakken/ervaringen vinden je interessant?
Wat Maris Stella voor mij onderscheidde van vele andere scholen, was de inzet van individuele leraren en de aandacht en begeleiding die de school gaf voor zijn leerlingen. Voor mij is een vak onlosmakelijk verbonden met de persoon die het vak heeft gegeven. Er zijn echte leraren die voor mij het verschil hebben gemaakt, die duidelijk geloven in je kunnen en het vertrouwen hebben gegeven om te durven gaan voor hetgene wat je wilde bereiken, die je uitdaagden om out of the box en kritisch te denken. Dat zijn voor mij zaken die het verschil maken in je latere (professionele) leven.
Heb je het gevoel dat Maris Stella goed voorbereid is op je hogere studies?
Absoluut! Er werd veel verwacht van leerlingen maar erop terug kijken, vertrok ik bij Maris Stella met een zeer stevige rugzak aan kennis en doorzettingsvermogen om in mijn hogere studies hiërur te kunnen verder bouwen. Dat heeft mij enorm geholpen in mijn latere traject.
Wat heeft de toekomst voor jou in petto? Heb je nog specifiek
plannen/dromen?
Hoewel ik dagelijks bezig ben met voorspellingsmodellen en AI, blijft dit één van de moeilijkste voorspellingen om te maken. :-) Binnen 2 weken verwachten wij ons 3 e kindje, dus dat gaat de aanbevolen maanden mij volledig in een andere wereld doen landen.
Bij Imec kan ik mij opnieuw inzetten voor innovatieve oplossingen voor een betere toekomst en daar prijs ik me zeker gelukkig voor! Ik probeer vooral mijn voeten en buikgevoel te volgen, maar de droom om opnieuw op wereldreis te gaan, (deze keer met de kinderen erbij) ga ik zeker niet loslaten en hoop ik in de nabije toekomst te kunnen verwezenlijken.
Welke zou boodschap je willen geven aan onze huidige zesdejaars
die aan de avond staan van hun leven na Maris Stella?
Terugkijkend is het natuurlijk wat praktisch maar ik denk dat ik zelf het meeste zou hebben gehad aan deze 3 opmerkingen:
- Geloof in jezelf ! Advies over je verdere studietraject bij Maris Stella is absoluut waardevol maar zegt zeker niet alles. Zie het als nuttige input maar laat je er niet door ontmoedigen. Er is zoveel dat niet onbeperkt kan worden uit een middelbare schoolcarrière en wat je toch zal brengen tot waar je binnenkort zult staan. Voor mij werd de stap naar handelsingenieur ook door enkelen afgeraden in mijn 6 e jaar maar ik ben ontzettend blij met het pad dat ik heb bewandeld en wat ik er vandaag mee kan doen.
- Je hoeft nog geen uitgestippeld plan te hebben ; vertrouwen op je buikgevoel, een open blik op de wereld houden en open staan voor dingen die op je pad komen, is super waardevol
- En vooral; doe wat je gelukkig maakt want dat is een enorme grote kracht en driver (en ja, dit advies heb ik zelf van een Maris Stella geleerd 😉).
Heel veel succes in alles wat jullie ondernemen, zon op al jullie wegen gewenst en zij die interesse hebben in AI, hoepel ik dat onze paden weldra mogen kruisen!
Als er lezers zijn die zich graag nog meer verdiepen in AI en Julie haar betekenis hieromtrent, bevestigen we graag door naar het volgende artikel op de VRT-site: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/03/ 15/klaar-artificiele-intelligentie/