01-12-2024
MARIS STELLA’S WALL OF FAME: DRIES CEULEMANS
Maris Stella verliest haar oud-leerlingen niet uit het oog. We volgen op de voet welke wegen onze ex-studenten inslaan en waarheen het leven hen leidt. Daarom richtten we de ‘Wall of fame’ op, een groeiende verzameling interviews met afgestudeerden die hun talenten op een interessante wijze hebben ontwikkeld. Deze maand spraken we met DRIES CEULEMANS.
Dag Dries. Laten we beginnen bij het begin. In welk jaar ben je bij ons afgestudeerd en binnen welke richting?
Ik studeerde in 2009 af in de richting Latijn-Wiskunde 8u.
Waarom heb je specifiek voor deze richting gekozen?
Een groot deel hiervan komt puur neer op interesse. Latijn was de studie die ik in mijn eerste jaren aanvatte op aanraden van mijn ouders (zoals bij velen het geval zal zijn), maar die ik steeds boeiend bleef vinden. Het 5e en 6e jaar zag ik daarin als de kroon op het werk, gezien je dan eindelijk de grote teksten uit de klassieke literatuur las en begreep. Wiskunde was dan weer een keuze op een ander vlak: ik vond de leerkrachten die je daarvoor kreeg in de laatste jaren gewoon zeer goed en aangenaam om les van te krijgen.
Na je afstuderen, behaalde je een diploma Geneeskunde aan de KU Leuven. Wat sprak je aan in deze studie?
Er waren verschillende studies die mij toen aanspraken: Chemie, Bio-ingenieur, en dus ook Geneeskunde. Geneeskunde interesseerde mij omdat het enerzijds een inzicht gaf in de werking en de grenzen van het menselijk lichaam, anderzijds gaf het ook de mogelijkheid om met mensen bezig te zijn, elk met hun eigen verhaal, eigen noden, eigen wensen. Dit kunnen gebruiken om elke dag ‘raadsels’ op te lossen, boeide mij ongelooflijk.
Uiteindelijk koos je voor een specialisatie in gynaecologie. Vanwaar deze interesse?
Die interesse is vrij laat gekomen, eigenlijk pas vlak voor ik een effectieve keuze hierin moest maken. Op het einde van mijn studies hoorde gynaecologie bij de verplichte stages. Toen ik daar meeliep, klikte dat gewoon, gezien gynaecologie, en dan vooral de verloskunde, verschillende aspecten van geneeskunde samenbracht die mij bijzonder interesseerden. Je begeleidt je patiënten tijdens een zeer intense periode in hun leven. Je brengt goed nieuws, je bent er ook in hun meest donkere dagen. Daarnaast zijn de diagnoses en behandelingen die wij stellen vaak complexer omdat je steeds 2 patiënten hebt: moeder en ongeboren kind. Als je door je handelen het verhaal voor beiden tot een goed einde kan brengen, dan geeft dat een groot gevoel van voldoening.
Momenteel ben je ook effectief gynaecoloog aan het UZ Leuven. Is dit een uitdagende job?
Zeker wel: patiënten die bij ons gevolgd worden zijn niet alledaags. Vaak zijn er onderliggend aandoeningen aanwezig die de uitkomsten van een zwangerschap sterk beïnvloeden, of zijn er in een vorige zwangerschap complicaties geweest die een volgende zwangerschap compromitteren. Het is niet simpel om dan de balans te vinden tussen het medisch aangewezen, het medisch mogelijke en ook de wensen en de dromen van het koppel. Dit gebeurt ook in combinatie met het geven van opleiding aan jongere artsen en studenten, wat intens is maar ook belonend als je ze dan ziet beter worden in hun vak. Tot slot biedt het UZ mij de mogelijkheid om dit werk te combineren met wetenschappelijk onderzoek, wat data oplevert die we weer kunnen implementeren in de dagelijkse praktijk, en zo is de cirkel rond.
Je hoort vaak dat de zorgsector veeleisend en stressvol kan zijn. Ervaar jij dit ook zo?
Ik krijg hier frequent vragen over van studenten, stagiairs, assistenten en kan dit dan ook niet ontkennen. Geneeskunde is een lang traject, dat niet eindigt na je studies. Daarna volgen nog ettelijke jaren van bijkomende opleiding, waarbij het lang duurt voor je ‘op je eigen benen staat’. Afhankelijk van je keuze als specialisatie zijn je dagen lang en onregelmatig, en neem je natuurlijk ook zaken mee naar huis als er moeilijke situaties zijn voorgevallen. Gelukkig krijgen we ook veel terug van onze patiënten, en is de onderlinge sfeer tussen zorgverleners zeer ondersteunend. De team-sfeer tussen artsen, vroedvrouwen, logistieke medewerkers,… op een verloskamer is een bijzondere ervaring, die mee helpt om door moeilijke momenten te gaan en er terug te staan voor de volgende patiënt.
Ik lees op je Facebook-profiel dat je ook bent blijven plakken in Leuven. Mis je de schone Kempen niet?
Intussen ben ik in kader van het werk van mijn vrouw naar Genk verhuisd, wat al veel meer terug aanvoelt als thuiskomen in de Kempen (maar toch niet helemaal 😉). Aan mijn jeugd in de Kempen heb ik mooie herinneringen. Gelukkig keer ik ook nog regelmatig terug om mijn ouders te bezoeken.
Even terug naar Maris Stella. Hoe kijk je terug op je schoolcarrière bij ons? Welke vakken/ervaringen vond je interessant?
Zoals ik eerder aangaf, ervaarde ik de lessen Latijn en Wiskunde altijd zeer positief. Daarnaast had ik een zwak voor Geschiedenis, iets dat ik van thuis uit meekreeg. Ik vond mijn leerkrachten toen zeer aanspreekbaar en gemoedelijk, wat ook hielp om te groeien in interesses die ik had.
Heb je het gevoel dat Maris Stella je goed heeft voorbereid op je hogere studies?
Zeker. Een handigheidje van de studies Geneeskunde is het fameuze ‘ingangsexamen’. Voor velen een probleem, maar het positieve ervan is wel dat je meer geruststelling hebt dat je de studies aankunt op basis van de voorbereiding die je in je middelbaar meekreeg wanneer je geslaagd bent. Ook in de jaren nadien zijn mijn studies vlot verlopen, iets wat mede te wijten is aan het correct leren ‘leren’ dat je meekrijgt in je eerdere opleiding. Ik ervaarde ook dat vele van mijn leerkrachten leerstof overlopen hadden in de derde graad die eigenlijk buiten de leerdoelen viel, maar ons daardoor beter voorbereid had op de complexiteit en uitgebreidheid van cursussen in het hoger onderwijs.
Wat heeft de toekomst voor jou in petto? Heb je nog specifieke plannen/dromen?
Te veel om op te noemen. Eén specifieke interesse die ik heb is de interactie tussen het metabolisme van patiënten en de gevolgen daarvan met betrekking tot zwangerschap. Denk hierbij aan patiënten met diabetes, obesitas, schildklierproblemen,… Ik zou hier verder onderzoek rond willen doen, en dit gebruiken om patiënten in een zwangerschap meer op maat te kunnen begeleiden. Zo kunnen we hopelijk hun ervaring in de zwangerschap, alsook de uitkomst van hun kinderen, sterk verbeteren.
Welke boodschap zou je willen geven aan onze huidige zesdejaars die aan de vooravond staan van hun leven na Maris Stella?
Volg je interesses en blijf geïnteresseerd. De wereld wordt dag per dag mooier en beter als ze gevuld is door mensen die hun werk graag doen en dit gebruiken om de grenzen van de menselijke kennis en kunde te verleggen.