overlay color

Nieuws

Annemiek Snoeckx
27-01-2023
MARIS STELLA’S WALL OF FAME: ANNEMIEK SNOECKX

Maris Stella verliest haar oud-leerlingen niet uit het oog. We volgen op de voet welke wegen onze ex-studenten inslaan en waarheen het leven hen leidt. Daarom beginnen we de 'Wall of fame' op, een gemiddelde verzameling interviews met afgestudeerden die hun talenten op een interesse wijze hebben ontwikkeld. Deze maand spraken we ANNEMIEK SNOECKX.

  1. Dag Annemie. Laten we beginnen bij het begin. In welk jaar ben je bij ons afgestudeerd en binnen welke richting?

 

Ik ben afgestudeerd in 1996 in de richting Latijn-Wiskunde.

 

 

  1. Waarom heb je specifiek voor deze richting gekozen?

 

Om een ​​zo mogelijke basis te hebben voor de toekomst.

 

  1. Je bent momenteel professor aan de Universiteit Antwerpen en diensthoofd radiologie aan het UZA in Edegem. Ik neem dus aan dat je een hogere studie hebt gekozen met het oog op de medische sector. Kun je daar iets meer over vertellen?

 

Als ik al wist dat ik later kunst wilde worden. Geen idee waar dat vandaan kwam, want in mijn omgeving had niemand een beroep in de medische sector. Na mijn middelbaar in Maris Stella ben ik begonnen aan een opleiding geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen (7 jaar). Nadien ben ik definitief voor een specialisatie radiologie (5 jaar), dewelke ik in 2008 heb afgerond.

 

  1. Kun je zelfs nog niet duidelijk maken wat je baan inhoudt?

 

Als universitair diensthoofd ben ik zowel tewerkgesteld aan de universiteit als het ziekenhuis. Mijn jobinhoud is kortweg samen te vatten in 3 grote pijlers: onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Heel veel van de genomen van beide functies zijn met elkaar verweven. Mijn academische bestaan ​​voornamelijk uit het vervangen van onderwijs radiologie binnen de opleiding geneeskunde gebaseerd op zelf doceren, vermoeden van onderzoek, begeleiden van doctoraatstudenten, publiceren, reviewen van manuscripten, ondersteunend van de specialisatie radiologie en het opleiden van assistenten,… Binnen het ziekenhuis (waar ik fysiek 'werk') ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de dienst radiologie. Onze dienst telt een honderdtal medewerkers waaronder verpleegkundigen en technologen medische beeldvorming, artsen,

 

Daarnaast doe ik nog een beperkt deel klinisch werk, waarbij ik beeldvormingsonderzoeken beoordeel zoals CT-scans, röntgenfoto's en MRI-scans en ook deelneem aan multidisciplinaire betrokkenheid. Mijn specialiteit is voorlopig beeldvorming van de longen. Verder ben ik ook betrokken bij een aantal nationale en internationale wetenschappelijke verenigingen, waarbij ik meewerk aan richtlijnen en richtlijnen. Daarnaast ga ik ook spreken op congressen, vergaderingen en cursussen.  

 

 

  1. Wat vind je interessant aan je baan?

 

De veelzijdigheid van de baan, waarbij er geen twee dagen hetzelfde zijn. In een academisch milieu werk je samen met heel veel verschillende profielen. Als radioloog speel je een belangrijke rol bij het stellen van de diagnose. Soms is die eenvoudig, soms heel moeilijk. De zoektocht en het vinden van de juiste 'puzzelstukken' voor de diagnose vind ik gedeeltelijk heel boeiend. Door mijn bereikte in internationale wetenschappelijke verenigingen ontmoette ik afgesproken collega's met dezelfde passie en kom ik ook op plaatsen in de wereld waar ik anders nooit zou komen.

 

 

  1. De term 'diensthoofd' duidt op veel verantwoordelijkheid en een leidinggevende functie. Is uw werk stressvol?

 

Als je een stressloze baan zoekt, moet je zeker geen diensthoofdschap en een academische carrière ambiëren. De passie voor mijn baan en het feit dat je echt iets kan bereiken voor mensen en de wetenschap maken het wel de moeite waard.

 

  1. Ziekenhuizen kwamen de afgelopen jaren vaak in het nieuws door de coronacrisis. Ik denk dat deze mensen bewuster zijn geworden van het feit dat werken binnen de medische sector erg veeleisend is. Over welke persoonlijke kwaliteiten moet je beschikken als je binnen dit veld wilt werken?

 

Corona heeft zeker sporen nagelaten in de gezondheidszorg en de gezondheidszorg. Bedden zijn er meer dan voldoende, maar handen naast het bed zijn er tekort. Ook op het vlak van artsen zal het een uitdaging worden naar de toekomst. De berekeningen hebben de mannen in het verleden gemaakt en nog steeds gebruikt voor de opleiding van artsen, huisartsen en specialisten gebaseerd op hoe artsen 20 jaar geleden werkten. Met de vervrouwelijking van het beroep en het gewijzigde belang van de balans tussen werk en privé houdt men geen rekening. De druk op medewerkers in de medische sector is hoog, maar dat is ook zeker in andere beroepen. Door te werken in de gezondheidszorg draag je bij aan het meest waardevolle bezit van mensen, namelijk hun gezondheid. De persoonlijke kwaliteit is zeker bezorgd.

 

  1. Zelfs terug naar Maris Stella. Hoe kijk je terug op je schoolcarrière bij ons? Welke vakken/ervaringen vond je interessant?

 

Ik heb mooie herinneringen aan mijn middelbare schooltijd. De richting Latijn was nog maar net zoiets in Maris Stella, waardoor we een hele kleine klas hadden. De hele richting Latijn (wiskunde – wetenschappen – moderne talen) vertelde in mijn tijd maar 9 leerlingen. Ik kan me niet herinneren dat er vakken waren die ik veel liever deed dan andere. Ik mag vermoeden dat ik de wetenschappelijke vakken boeiend vond. Ik kan me vooral herinneren aan welk vak ik een hekel had, namelijk geschiedenis.

 

  1. Heb je het gevoel dat Maris Stella je goed heeft voorbereid op je hogere studies?

 

De overgang van het middelbaar onderwijs naar de universiteit is redelijk vlot gegaan. Ik ben altijd de student geweest die moest werken, ook al in het middelbaar. Kennis is niet onbelangrijk, maar persoonlijk vind ik in het middelbaar een goede studiemethode cruciaal.

 

  1. Wat heeft de toekomst voor jou in petto? Heb je nog specifiek

      plannen/dromen?

 

Geen idee wat de toekomst voor mij nog allemaal in petto heeft. Ik hoop dat ik nog lang kan doen waar ik mee bezig ben. Een goede gezondheid en dan volgt de rest. Ik heb vroeger ook nooit mijn weg voor de toekomst uitgestippeld. De dingen zijn op mijn pad gekomen, ik heb ze niet bewust gezocht.

 

 

  1. Welke boodschap zou je willen geven aan onze huidige oudere zesdejaars

      die aan de vooravond staan ​​​​van hun leven na Maris Stella?

 

Als je concrete dromen hebt, jaag die dan zeker na. Met doorzettingsvermogen en volharding is er heel veel mogelijk.

Als je zoekt, volg je buikgevoel en dan kom je waarschijnlijk je passie tegen.