Op woensdag 26 september 2018 zijn de miniemen (1e graad) van Maris Stella weer gaan voetballen. Dit deden ze in de namiddag tegen andere scholen van omgeving Malle. Opnieuw hebben onze leerlingen zich weer van hun beste kant laten zien. Ons doel? Fair play, plezier en samen laten zien wat we kunnen!
 
In de voorrondes speelden onze jongens 2 wedstrijden. De eerste wedstrijd was tegen de eerste ploeg van Sint-Jan. We wisten dat dit een moeilijke wedstrijd ging worden. Toch moesten onze jongens zeker niet onderdoen! Al snel kwamen we 1-0 voor dankzij het goede samenspel en het sterke doorzettingsvermogen. Helaas werden we door het technische meesterschap van de tegenpartij overklast. Daardoor verloren we onze eerste wedstrijd met 1-2.
 
De tweede wedstrijd ging nog beter dan de voorgaande. Deze keer speelden we tegen de tweede ploeg van Sint-Jan. Het was een prachtige wedstrijd om te zien. Beide ploegen boksten tegen elkaar op en er werden zeer mooie doelpunten gescoord. Onze keeper was de redder in nood en de juiste man op de juiste plaats. Hierdoor eindigde de wedstrijd op een gelijkspel. Tijdens de penaltyreeks versloegen onze jongens vlot de keeper van de tegenpartij. Winst dus voor Maris Stella!
 
Omdat we in de voorrondes Sint-Jan konden verslaan speelden we voor de 3e plaats in de competitie. De ploeg die in de andere voorronde 2e was geëindigd, mocht onze jongens in de ogen kijken. Welkom op het stevige duel tegen Mariagaarde! Tijdens deze wedstrijd was de vermoeidheid toch op te merken bij de jongens. Hier en daar wat onzuiverheden en de tegenstander was ons wat te slim af. Toch gaven de jongens niet op en creëerden spectaculaire kansen. Maar na 15 minuten spelen moesten we ons dan toch gewonnen geven. 
 
Met opgeheven hoofd verlieten we het tornooi met een knappe 4e plaats. Als schoolploeg zijn wij enorm tevreden over deze resultaten en zijn we blij met deze hechte groep die een combinatie van vriendschap en plezier liet zien. Op naar volgend jaar voor een nieuw duel!
 
Proficiat aan al onze spelers:  Schellekens Wout (1Mc),  Wilmssen Ruben (1La), Van Houdt Daan (1Ma), Lavrijssen Michiel (1Ka), Moussa Saif (2Md), Nuana Jeremiah (2Mb) en Mitran Anthony (2Me).
 
Coach: Mevrouw De Pauw
 
 
 
Op zondag 11 november om 11uur ‘s ochtends luidden op vele plaatsen in het hele land de klokken. Om het einde van de Eerste wereldoorlog  te herdenken. Om de gedachte aan nooit meer oorlog, en aan vrede te laten weerklinken. Overal in het land werd wapenstilstand herdacht met plechtige vieringen.
Ook op Maris Stella klonk het frisse getinkel van ’”Valérie”, zo heet de Maris Stellaklok,  over het schooldomein langs de Antwerpsesteenweg. Met niemand minder dan Leo Goos, onze werkman, als klokkenluider. Hij kreeg assistentie van Zuster Marie-Kristina. 
 
 
 
25 oktober 1918. Mannen, vaders, zonen, nog bijna kinderen ploeteren door loopgraven gevuld met de stank van rottend vlees en de dood. Ratten, vlooien en ander ongedierte zijn hun deelgenoot. Ondertussen vechten ze voor hun leven tussen helse granaataanvallen, rondvliegende shrapnells, vuurgordijnen, mitrailleurs. De laatste weken van de Groote Oorlog blijven ontelbare slachtoffers eisen. Miljoenen jongens, mannen zullen nooit meer thuiskomen.
Have you forgotten yet?
Look down, and swear by the slain of the war that you'll never forget.
25 oktober 2018. Een groep van 15- en 16-jarige jongens en meisjes stappen op comfortabele bussen. Ze hebben een rugzak bij zich met verse boterhammen of pistoletjes, een vieruurtje, een lekker drankje en liefst ook nog de laatste nieuwe gsm. Nietsvermoedend rijden ze richting Ieper. Deze dag zal een blijvende indruk nalaten.
In de gezellige,hartelijke, stad wacht hen een bezoek aan Flanders Fields Museum. Ze worden geconfronteerd met de gruwelen van de Groote Oorlog via uniformen, wapens, wat de soldaten van persoonlijk materiaal bij zich hadden. Maar ook origineel beeldmateriaal en de modernste technieken brengen het verleden tot leven.
 
In Flanders Fields the poppies blow
Between the crosses, row on row
 
De Dodengang, de loopgraven waar een waanzinnige uitputtingsoorlog werd gevoerd, bezoeken onze jongeren met laarzen aan. Ook nu nog is het land drassig. 
Het Memorial Museum Passchendaele 2017, een recent museum,met onder andere een 6 meter diepe Britse dugout en een Duitse loopgraaf, dompelt je onder in het jaar 1917.
Op het Tyne Cot Cemetery, de grootste Commonwelth begraafplaats met bijna 12000 doden, klinkt een oorverdovende stilte tussen de witte graven van jongens van Nieuw-Zeeland tot Canada, van Zuid-Afrika tot Ierland. Het immense zicht op eindeloze rijen van graven en herdenkingsstenen straalt een surrealistische kalmte uit over de omgeving. Ondertussen hebben vele hier begraven mannen nog geen naam gekregen.
In Langemark leunen Käthe Kollwitz en haar man treurend over het graf van hun gesneuvelde zoon. Hij ligt hier vergezeld van ontelbare Duitse soldaten, gesneuveld in dienst van der Kaiser. De robuuste beelden ‘Treurig ouderpaar’ drukken intense droefheid en de wreedheid van de oorlog uit.
 
They shall not grow old, as we that are left grow old.
 
8 uur ‘s avonds, de Menenpoort, de climax van een dag waarin we ondergedompeld werden in de Groote Oorlog.  De klaroenblazers van de vrijwillige brandweer blazen het ‘Geef acht’. Het leven lijkt even stil te vallen. The Last Post, een eerbetoon aan de gesneuvelden, rilt over je rug en zet je nog maar eens met je 2 voeten op de grond. Hier en daar rolt een traan over een jonge kaak. 
 
We will remember them
 
John McCrae “In Flanders Fields”
Siegfried Sassoon “Aftermath”
Laurence Binyon “For the Fallen”
 
     
 
     
 
Een picknick met de klas was een leuk idee.
Met volle vreugde gingen we allemaal mee.
Met onze broodjes en groenten op zak
waren we voorzien van en heerlijke snack.
Fijn dat het was
diep in het gras.
Spelletjes spelen
En ons niet vervelen.
We vinden het fijn
om bij elkaar te zijn.
We hebben gelachen, we hebben gegeten.
Die momenten zullen we nooit vergeten!
Onze dag in de blokhut was erg fijn.
We zouden er wel elke dag willen zijn.
Al snel keerden we terug naar school
waar we les hadden van mevrouw Van Gool.
 

               

 

Terwijl de zesdejaars eind oktober door Italië reisden, gingen ook de vijfdejaars naar jaarlijkse traditie op pad om zelf te ervaren of er waarheid schuilt in bovengaande beroemde woorden.
Dit jaar trokken we op 24 oktober met  98 benieuwde leerlingen en 9 enthousiaste leerkrachten naar de wereldstad.  Er wachtte ons een drukke maar gevarieerde driedaagse waarin we de leerlingen even konden laten proeven van de culturele en historische rijkdom die de lichtjesstad te bieden heeft. 
Zo bezochten we enkele van de wereldvermaarde musea (oa Musée du Louvre, Musée d’Orsay en Centre Pompidou), picknickten we in de Tuileries en vergaapten we ons aan de prachtige uitstalramen op de Champs-Elyseés en in de buurt rond Place Vendôme. 
We snoven de typische Parijse sfeer op in de kleine straatjes van Montmartre en de brede boulevards in de Quartier Latin, we kuierden langs het idyllische Canal Saint-Martin. Een boottocht op de avondlijke Seine onder de prachtige Parijse bruggen en langs vele historische monumenten mocht uiteraard niet ontbreken.  Ook de stevige beklimming van de Arc de Triomphe in het schemerdonker bleek de moeite waard.  Het prachtige uitzicht over de stad leerde ons dat Parijs haar bijnaam ‘Ville Lumière’ niet gestolen heeft. 
Inderdaad, “Parijs is altijd een goed idee.”(A. Hepburn)
 
Liesbeth Vander meiren
 
 
     
 
Op 24 oktober was de sporthal van Berckhoven in Westmalle weer gevuld met spanning en sportieve strijdlust. Er werd namelijk zaalvoetbal bij de dames gespeeld. En ook dit jaar was er een ploeg van Maris Stella die onze kleuren ging verdedigen. Met 6 spelers en een coach stonden we aan de eerste aftrap. En er werd direct stevig ingevlogen. De eerste wedstrijd werd een mooie overwinning. Met een paar mooie acties van Jitte en Jinte was er een mooie voorsprong uitgebouwd. 
 
De tweede wedstrijd begon echter terug met 0-0. En alle speelsters gingen voor de overwinning. Lieve zorgde ervoor dat de aanvallers de bal niet rustig konden controleren. Ze schermde de ruimte goed af en gaf geen krimp. Tijdens onze aanvallen zorgde Amber ervoor dat het veld goed groot bleef. Echter, na de ganse speeltijd stond het nog steeds 0-0, waardoor er penalty’s kwamen.  Na 3 penalty’s was er nog steeds geen winnaar uit de bus gekomen. Na 5 nog steeds niet en toen sloeg bij de laatste penalty het noodlot toe. We speelden voor de 3de en de 4de plaats en geen finale. Coach Sien moedigde haar ploeg nog eens aan om zich op te laden voor de laatste wedstrijd.
De laatste wedstrijd wilden de dames zeer graag winnen. Noortje liep voor elke bal en kwam een aantal keer tot scoringskansen en ook tot scoren. Zita stuurde de ploeg aan en hield ondertussen achteraan de aanvallen allemaal tegen. Maar opnieuw kwam het weer tot penalty’s. Deze keer waren de winnaars van deze wedstrijd beslist. We mogen trots zijn op onze 4de plaats.
 
Geen enkele wedstrijd verloren, een sportieve namiddag en ook nog een super sfeer, meer is er niet nodig voor een goede prestatie.
 
Knap gedaan, dames.
 
 

 

 
Wij zijn tien gemotiveerde en enthousiaste leerlingen van het vijfde jaar uit de richting economie. Wij verkopen de leukste truien die je kan personaliseren naar jouw wens. Een prachtig zelfontworpen designerstuk, of gewoon een trui om in de zetel mee te chillen. Het is allemaal mogelijk bij ons en dit voor slechts een prijs van €19.95 ! Kijk gerust eens op onze Instagram- (picto_bello) of Facebookpagina (Picto Bello) en laat je leiden door je creativiteit.  Als jij het kan bedenken, dan kunnen wij het maken! Een bestelling kan je altijd plaatsen door ons simpelweg een berichtje te sturen.
 
Groetjes en hopelijk tot snel!
Dorien, Emma, Jochen, Kobe, Laura, Niels, Senne, Warre, Wout, Yarno
 
 
De mini-onderneming i.s.m Vlajo is ondertussen een vaste waarde binnen het vak economie in de derde graad. Vier gemotiveerde teams hebben al hard gezwoegd. De leerlingen kiezen zelf hun eigen product en beheren vervolgens hun mini-onderneming volgens de regels van de kunst. Ze kruipen in de huid van een échte ondernemer en richten dus hun eigen bedrijfje op, waarbij hun gekozen product wordt gecommercialiseerd met inzet van personeel en startkapitaal. Ze doen een marktonderzoekje, voeren een boekhouding, organiseren verkoopmomenten en sluiten in het zesde jaar af met een aandeelhoudersvergadering. 
 
Het meeste belang gaat in het vijfde jaar naar het opstellen van een businessplan. De vier mini’s weten ondertussen waar ze voor willen staan, wat ze willen bereiken, wat hun sterkten en zwakten zijn. Ze zijn volop bezig met het commercialiseren van hun product en het voorbereiden van de verdediging van hun businessplan voor een externe jury. Héél spannend voor elk van hen! En dat ondernemen méér dan een businessplan is, weten ze ook al goed. Een idee vinden dat aanslaat, was niet voor elke mini even evident. Samenwerken verloopt ook niet altijd even gemakkelijk: het vergt ontzettend veel energie van de trekkers om de anderen mee te krijgen. Dat open communicatie onontbeerlijk is, hebben ze ook al ondervonden. Een levensechte voorbereiding op hun latere leven! 
 
Vlajocoördinator, Isabelle Ignoul, vatte haar bezoek aan de vier bruisende mini’s al volgt samen: toffe mini’s, proficiat, hier krijg ik echt energie van. 
 
Een dikke proficiat voor hun sterke start aan Borsa Corsa, Picto Bello, Rock a sock & Think Hair! Bezoek zeker hun Facebookpagina’s of Instagram. Tijdens het oudercontact in december kunnen jullie kennis maken met de verschillende producten.
Tot dan! 
 
 
            
 
Tijdens de week van 5 tot 9 november kwam de inspectie van het Ministerie van Onderwijs op bezoek in Maris Stella. Verschillende vakken uit de onderwijsleerpraktijk, de leerlingenbegeleiding, de bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne en het beleid werden uitvoerig doorgelicht. 
De scores die de school kreeg voor de verschillende onderdelen bevestigen de werkkracht en gedrevenheid van het team voor en samen met onze leerlingen!
Het directieteam dankt deze fantastische ploeg en ging alvast met een deel van hen op de foto!
 
 
 
Het museum Kröller-Müller. Bestemming: de Hoge Veluwe in Nederland. Dit stond er op het programma voor de tweede graad KSO op 4 oktober. Na een vrij lange busrit kwamen we aan bij deze artistieke toplocatie. Kröller-Müller staat bekend als één van de belangrijkste musea van Nederland. Het herbergt een ware schat aan kunstwerken uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw. Ook kunnen we hier de grootste collectie werken vinden van Vincent van Gogh. Niet enkel de museumruimtes zijn de moeite, maar ook de enorm indrukwekkende beeldentuin waarin je uren kunt kuieren. Inspiratie genoeg dus om uit te putten voor ons komende project. En het stralende zonnetje maakte het nog extra fijn.
 
 
          
 
     
 
     
Maris Stella staat bekend als een sportieve school vol actieve leerlingen. Om dit extra in de verf te zetten wordt elk schooljaar een sportdag georganiseerd, waarbij alle leerlingen hun beste beentje voorzetten. Voor de derdejaars stond een uitstap naar de Lilse Bergen gepland.
 
Hieronder enkele leuke beelden
 
     
 
     
 
     
 
 
                                                      
 
 
 
     
 
Naar jaarlijkse traditie maakten de leerlingen van het 6de jaar, tussen 20 en 30 oktober, hun langverwachte Italiëreis. En zoals steeds was het een daverend succes! Nieuw op het programma was een bezoek aan het museum van de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely in Basel. Dit was echter slechts een voorproefje van de vele leuke activiteiten die zouden volgen. De vele bezienswaardigheden in Firenze, Siena, Rome en Assisi werden door de leerlingen met veel enthousiasme bewonderd. Het mooie weer en de aangename groepssfeer waren de kersen op de taart. Treurnis echter op de gezichten wanneer werd aangekondigd dat onze uitstap naar Venetië ‘letterlijk’ in het water viel. Door de zware regenval stond 70% van de historische binnenstad onder water. Dit kon onze geslaagde reis echter niet meer verpesten. Diezelfde avond nog dansten we de pannen van het dak in de disco.
 
Hieronder enkele beelden van onze leerlingen en hun ervaringen.
 

     

 

     

 

     

 

          

     

 

Op vrijdagavond 16 november maakten enkele leerlingen van 5 + 6ASO en 5Wk zich op voor een muzikale trip naar Antwerpen. Daar werden we namelijk verwacht voor een klassiek concert in de gloednieuwe  Koningin Elisabethzaal.
Dit gebouw werd in 2016 opnieuw geopend voor het grote publiek, na een 4 jaar durende restauratie. Het resultaat is indrukwekkend: een adembenemende zaal die plaats biedt aan 2000 mensen met een akoestiek van wereldniveau. Benieuwd hoe dat zou klinken!
 
Op het programma stonden drie werken: de Symphonic dances van John Adams, het dubbelconcerto Eros Athanatos van Richard Dubugnon en de 9de symfonie van Antonin Dvorak. Deze werken werden uitgevoerd door het Antwerp Symphony Orchestra onder het toeziend oog van de Britse gastdirigent Jamie Philips. Dit orkest werd dan nog eens vergezeld door twee absolute wereldvedetten: de cellist Gautier Capucon en pianist Jean-Yves Thibaudet.
 
Voor velen was het de eerste keer dat ze een dergelijk evenement bijwoonden. Toch kwamen we niet onvoorbereid voor de dag. De organisators van het Antwerp Symphony Orchestra hadden een pre-talk voorzien waarbij muzikale experts ons iets meer vertelden over de inhoud van de klassieke werken. En wie kan er ons beter informeren dan de muzikanten zelf! Twee leden van het orkest (een hoboïst en een dwarsfluitist)  kwamen al onze vragen beantwoorden: hoeveel repetities gaan er door voor het eigenlijke concert, waar spelen jullie het liefst, hoe ziet het leven van een professionele muzikant eruit? Afsluitend nam de muzikaal directeur nog even het woord en bedankte ons voor onze aanwezigheid.
 
Het eigenlijke concert wist velen te bekoren. Het enthousiasme van de muzikanten, de prachtige hernieuwde zaal en grandioze atmosfeer maakten duidelijk indruk. Volgend jaar zullen we er weer bij zijn!
 
     
Sinds 2011 werkt Maris Stella actief mee met Ondernemers Zonder Grenzen tegen verwoestijning. 
Het gevecht tegen verwoestijning, ten gevolge van klimaatverandering, begon voor Maris Stella in de Sahel-streek van Burkina Faso.
Gedegradeerde gronden zetten mensen er toe aan om te verhuizen naar het zuiden (Burkina Faso) of naar het noorden (Europa) om een plek te vinden met zekerheden voor zichzelf en hun familie.
Vruchtbare gronden maken is de beginconditie om voor vrede en welvaart te zorgen in hun eigen land. Vruchtbare gronden zorgen voor een nieuwe economie met voordelen voor iedereen.
Met de ingezamelde bijdragen zaaien wij elk jaar opnieuw bossen in deze verdroogde gebieden en dragen wij ons steentje bij tegen de klimaatopwarming.
Werner Sels, voorzitter van Ondernemers Zonder Grenzen is ons zeer erkentelijk voor die steun:
 
 
In naam van Ondernemers zonder Grenzen wil ik u, de leerkrachten en de leerlingen van Maris Stella  hartelijk danken voor de bijzondere inspanning die de school Maris Stella heeft gedaan. Met het geld dat jullie hebben ingezameld worden er heel wat ESE-Impacts  (Ecologische, Sociologische en Economische Impacts) gerealiseerd in Afrika. Tegelijkertijd worden 8 SDG doelstellingen van de VN behaald die het leven en het werk van heel wat mensen op een positieve wijze veranderen. 
 
Ondernemers Zonder Grenzen bereikt in Burkina Faso 72 dorpen, 24.000 mensen (mannen, vrouwen en kinderen) en geeft 10.000 mensen werk. Belangrijke cijfers in kader van het programma “klimaat en migratie” waar we met een positief verhaal en impact het verschil maken in een wereld in transitie. 
 
Vanaf 2018 leggen we onze focus op Senegal… 
 
Met vriendelijke groeten
 
 
Werner Sels
Een loopbaan met klassieke talen in Vlaanderen is onvolledig zonder een bezoek aan onze oudste stad met Romeinse roots:  Tongeren.   Een zonnige dag, een groep als Romeinen verklede wielertoeristen, het bekende standbeeld van Ambiorix op de Grote markt, een stadswandeling langs plekjes met Romeinse archeologische vondsten, restanten van stadsmuren en zelfs een reconstructie van de vroegere Gallo-Romeinse tempel in Tongeren:  zo zag de voormiddag eruit.
 
Na een korte middagpauze  met picknick in de schaduw van de basiliek en omliggende straten, doken we het Gallo-Romeinse museum in.  Karel, onze gids, liet ons kennismaken met de Romeinse opgravingen uit de streek en met onwaarschijnlijke verhalen over de (vermoedelijke) goudschat van de Eburonen en Ambiorix, zwaarden ander wapentuig, sfeerbeelden uit de Gallo-Romeinse leefwereld etcetera.  We bewonderden ook de prachtige maquette van onze oudste Vlaamse stad.   
 
Na een korte stadswandeling langs het begijnhof en de Jeker, sloten we deze zonnige dag af.
 
     
 
 
 
20 mei 2018, Oostmalle, Park de Renesse. Een zonnige dag en meer dan 100 lopers van Maris Stella. 
 
Alle ingrediënten waren duidelijk aanwezig om er ook dit jaar weer een prachtige editie mee te maken van de 10 miles van Malle. En die begon voor onze school vroeger dan de voorbije jaren, er waren namelijk 3 leerlingen die met volle goesting begonnen aan de 2000 meter. Alle drie liepen ze voor de eerste keer mee met deze wedstrijd, alle drie deden ze het schitterend. 
 
Voor de 5,3 km stond de grootste groep lopers paraat. Of het nu leerlingen van het 1ste jaar of van het 6de jaar waren, allemaal stonden ze gezamenlijk klaar om de 5,3 km tot een goed einde te brengen. Na het startsignaal vertrokken alle lopers, ook de 67  van onze school. Dat er een aantal straffe mannen, maar zeker ook zeer straffe madammen meeliepen werd al direct duidelijk. Zo kwam Toon Vermeiren binnen na minder dan 22 minuten en nog geen 30 seconden later werd hij gevolgd door Kobe De Bruyn. Respectievelijk waren zij in de scholencompetitie 1ste en 3de . Maar als je al dacht dat de heren het goed deden, onze dames deden het beter. De allereerste dame van het ganse pak was ook een leerling van Maris Stella, namelijk Jitte Stes. Maar nog waren we niet uitgefeest. Want ook de 2de en de 3de plaats in het scholenklassement gingen naar Maris Stella. Een dikke proficiat aan Fien Vermeiren en Jynthe Schoenmaekers. Iedereen die aan de 5,3 km gestart is, heeft de loop echter prachtig uitgelopen. Ondanks het warme weer wou niemand van opgeven weten. 
 
Dat was ook zo bij de 10,6 km en de 10 miles. Starten was uitlopen en dat deed iedereen. Onderweg luid aangemoedigd door de leerlingen die de 5,3 km gelopen hadden, geraakte elke leerling over de streep, tevreden over de geleverde prestatie. Bij de 10,6 km liet Daan Soetemans een prachtige tijd neerzetten van 44 minuten waardoor hij ook de eerste plek veroverde van de scholencompetitie. Bij de 10 miles deed Inne Impens hem dat bijna na. Zij eindigde tweede in de scholencompetitie met een tijd van 1 uur en 35 minuten. 
 
Als leerkrachten LO zijn wij ongelooflijk trots op alle lopers. Dat we de prijs winnen van de grootste groep/school is fijn, met zovelen aan de start staan is geweldig. We noteren alvast in onze agenda:
 
19 mei 2019, Oostmalle, Park de Renesse
 
 
     

Woensdagmiddag 16 mei was er een politiek debat georganiseerd voor onze zesdejaars die volgend jaar moeten gaan stemmen! Zes lokale politici gingen in debat met elkaar en met de leerlingen, georganiseerd door Kelsey, Lara, Thijs en Sebastiaan van 6 Humane wetenschappen.

 

     

Tijdens de krokusvakantie vertrokken twee leerlingen van ons vijfde middelbaar, Annebeau Hofkens en Pieters Wilms, op inleefreis rond het vluchtelingenthema. Samen met andere enthousiaste jongeren en leerkrachten uit 7 verschillende scholen werden zij tijdens deze ‘Road of change’ geconfronteerd met de vluchtelingenproblematiek en de uitdagingen waar Europa momenteel mee kampt. Tijdens deze reis bezochten zij vluchtelingenkampen, kwamen in contact met mensen zonder papieren en reflecteerden over mogelijke oplossingen. 
Op woensdag 25 april gingen we met Annebeau, Pieter en enkele andere leerlingen op uitstap naar Antwerpen. Daar kregen we de kans om hun ervaringen in Kroatië, Servië, Slovenië en Italië te ontdekken.
Fotograaf Yassine Atari, bekend van het programma ‘De Nomaden’ van Rudi Vranckx, reisde met hen mee en presenteert zijn beelden in het Fotomuseum. Zijn foto’s (en enkele van Annebeau zelf!) tonen ons mensen op de vlucht: hun levenssituaties, hun verblijfplaatsen, hun angsten, maar ook hun hoop. Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden!
 
 
         
 
Op 24 april gingen we op uitstap met de tweede graad Beeldende en Architecturale kunsten naar Mechelen. Onze artistieke trip had als eerste stop het gloednieuwe Hof van Busleyden. Dit historisch stadspaleis opende haar deuren met de expo ‘Roep om rechtvaardigheid’. Deze toont kunstwerken uit de Nederlanden van de 15de tot de 17de eeuw en focust zich op één van de meest universele thema’s: het streven naar rechtvaardigheid en hoe we hier als mens mee omgaan. De leerlingen kregen elk een catalogusbundel en één uur om de werken zo diepgaand mogelijk te analyseren. Boeiend om te merken hoe het nadenken over aspecten zoals recht en goed vs. kwaad nog steeds treffend actueel zijn. De grote meesters van onze Bourgondische Nederlanden waren meesters in het vatten van dergelijke complexe thema’s.
In de middag was er even tijd voor een snelle lunch in het historische centrum waarna we een korte wandeling maakten richting Kazerne Dossin. Dit is een museum en documentatiecentrum over de holocaust en mensenrechten. Het is eveneens de plek van waaruit Joden tijdens WOII werden vervoerd richting Auschwitz. Ons bezoek bestond uit twee delen. Eerst kregen we tijd om zelfstandig de tijdelijke tentoonstelling ‘The art of war’ te ontdekken. Deze toonde een reeks werken van vooraanstaande kunstenaars (Otto Dix, Georg Grosz, Max Beckmann, …) die diverse oorlogssituaties hebben aangeklaagd, elk in hun eigen tijd. Inspiratie genoeg dus om uit te putten voor ons eigen artistieke project. Daarna verdeelde men ons in groepen en werden we gegidst doorheen de vaste collectie van het museum. Foto’s, films en artikels schepten een heftig doch interessant beeld van de holocaust en de geschiedenis van het jodendom. Bepaalde gidsen bleken zelf joods te zijn, een verrassende ontdekking!
 
     
Op het eind van de dag keken we tevreden terug op een productieve uitstap. De gevolgen van oorlog, denken over rechtvaardigheid en het vechten voor religieuze tolerantie. Deze thema’s zijn tijdloos!
 
 
 
 
      
 
     
 
 
          
 
Op 4 mei ging de derde graad Architectuur op uitstap naar Rotterdam. Franck Deboosere voorspelde prachtig weer, dus we waren er helemaal klaar voor! Het doel: de architecturale parels van deze boeiende stad ontdekken op een leuke en alternatieve manier.
 
In de voormiddag stond het Huis Sonneveld op het programma. Deze modernistische woning werd boeiend uit de doeken gedaan door onze gepassioneerde gids. Werkelijk een pareltje van licht, elegant design en functionaliteit. Achteraf werden we zelf aan het werk gezet. We kregen een klein uurtje om, net als de toenmalige architect van het huis, na te denken over de toekomst. Hoe ziet een gebouw eruit in de 21ste eeuw? Wat zijn de behoeftes van de hedendaagse mens? Kunnen we hier een artistiek antwoord op bieden? Aan de hand van zelfgemaakte maquettes moesten we hierover reflecteren en vervolgens onze resultaten presenteren. Leuke denkoefening!
 
Na een welverdiende lunch waren we klaar voor het hoogtepunt van de dag: een begeleide fietstocht door Rotterdam. Twee gemotiveerde gidsen namen ons mee naar enkele artistiek interessante plekjes in de binnenstad. Lekker bruinend en trappelend in een heerlijk zonnetje ontdekten we o.a. de gerenommeerde Erasmusbrug, de kubuswoningen, het Centraal station en het World Port center.
Een leuke en actieve manier om een stad als deze te leren kennen. Een mooie afsluiter van een boeiende dag!
 
 
   
 
   
 
 
Onze school organiseerde voor het tweede jaar op rij een eTwinning-project . Na het overdonderde succes van Cultures coming together, was het ditmaal de beurt aan een klas uit het 4de jaar ASO om zich te storten in een internationaal avontuur. eTwinning is een Europees forum waarbij scholen met elkaar samenwerken doorheen gedeelde projecten.
 
Mr. Raeymaekers gaf binnen de lessen aardrijkskunde het startshot van We’ve got worms: een project waarbinnen leerlingen bewust worden gemaakt van de negatieve gevolgen van vleesverwerking. Hierbinnen werd gezocht naar toekomstgerichte alternatieven en meer specifiek de consumptie van insecten. Onze partnerschool was het Lycée George Sand nabij Parijs. Aan de hand van teksten, grafieken en infographics werden onderzoeksvragen opgesteld en uitgewisseld. Zo kregen de leerlingen een globaal beeld van de effecten van vleesverwerking op het milieu, armoede en gezondheid. Deze lessen kaderden eveneens binnen het CLIL-project van onze school, waarbij een vreemde taal (het Engels) werd gebruikt tijdens alle buitenlandse communicatie en klasonderzoek. De feestelijke afsluiter van het project werd tijdens de opendeurdag gepresenteerd! Iedereen kon zelf proeven van ‘wormtoastjes’, biologische versnaperingen met meelwormen en sprinkhanen, klaargemaakt door onze eigen leerlingen. De reacties waren alvast laaiend enthousiast. Smakelijk!
 
        
 
 
Als je gelooft in de kracht van poëzie, kan je niet anders dan bewogen worden door de pracht van haar woorden. 
6 Humane Wetenschappen bezoekt de stad Antwerpen in al haar facetten en raakt dichterlijk geïnspireerd. Een professionele jury beoordeelt al dit talent en maakt haar keuze. 
Sebastiaan Van Houdt mag zich uiteindelijk schrijver van het ‘stadsgedicht 2018’ noemen. Hij beschrijft de Reus aan de Schelde.
 
 
 
 
 
 
Stadsgedicht A(qua)
 
Ik word omringd door water. 
Al zolang ik besta, heeft er water naast mij gelegen. 
 
Sinds de eerste keren dat mijn kleine handjes zich vestigden in de aarde tot op vandaag. 
Nu zijn mijn handen zo groot als die van een REUS geworden,
dat ze langs beide kanten van de oevers het landschap bewerken. 
 
Water is noodzakelijk voor ieders leven. 
Om mijn voortbestaan te garanderen, heb ook ik water nodig. 
Het is het enige dat mij nog redt van de vergankelijkheid. 
 
Want wat zou ik zijn zonder water? 
Een hoop gassen die eigenlijk niet zou mogen bestaan? 
Een blok verhard materiaal dat niet thuishoort in zijn omgeving. 
 
Maar mijn lichaam begint oud te worden. 
En op mijn oude dag twijfel ik. 
Over wat twijfelt een REUS? 
Over het werk dat zijn handen verricht hebben. 
De tunnel bijvoorbeeld, die ik onder water heb gegraven toen ik jong was. 
Al snel werd die te klein. Had ik beter een brug gebouwd? 
 
Ik heb mijn keuzes gemaakt en moet er mee leven.
Ik ben gevallen en ook herrezen. Na een val zal ik altijd terug opstaan. 
 
Ik word omringd door water. 
Zolang er water naast mij ligt, zal ik bestaan. 

              

 

We hebben donderdag 15 maart een les biologie in het Frans gekregen. Het was een speciale les, waarbij we veel hebben opgestoken van het Frans. We hebben wel wat minder van de les over het zenuwstelsel begrepen, doordat de benamingen van het zenuwstelsel ook in het Frans waren. De leerkracht heeft er wel een leuke les van proberen te maken door zelf een zenuwcel te knutselen en aan de hand daarvan de les uit te leggen.
 
Britt, Yoni, Hannes uit 3Wb
 
 
     
 
 
 
 
     
 
We worden het stilaan gewoon, maar toch zijn deze resultaten uitzonderlijk te noemen voor een relatief klein schooltje als Maris Stella.
In de wiskunde olympiade (de moeder van alle wedstrijden ;-)) hebben we zowel in de JWO (voor de derde graad) als de JWO (tweede graad ) een finalist: Jan Mangelschots is 1 van de 74 finalisten ( 11500 deelnemers) en Vincent Mathei zal zich moeten meten met nog 83 andere finalisten (12000 deelnemers). Van een luxe gesproken!
Het werkstuk van de zesdejaars dat  we ingestuurd hadden voor de wiskunde B-dag is uiteindelijk op een gedeelde vierde plaats gestrand (op een totaal van 263 teams). Ook hier zijn we al enige tijd een vaste waarde.
Onze vijfdejaars hebben goed kunnen standhouden in de eerste keer dat we meegedaan hebben met de wedstrijd "Wiskunnend Wiske". Ze behaalden grote onderscheiding met de inzending van hun oplossingen op 3 aartsmoeilijke oefeningen en mochten zo deelnemen aan de finale op pi-dag (14 maart). In deze finale waar ze in een (te?) korte tijdsspanne verschillende opdrachten moesten verwerken zijn ze uiteindelijk 21 ste geëindigd op een totaal van 42 ploegen (met vnl. zesdejaars). 
Redenen genoeg om alweer trots te zijn!
 
De Pangea-wiskundequiz is een kenniswedstrijd voor de leerlingen van de 2de en 3de graad basisonderwijs en de 1ste en 2de graag secundair onderwijs. Het wordt op Europees niveau georganiseerd en is volledig gratis. Elk jaar nemen ongeveer 400.000 leerlingen, verdeeld over 16 Europese landen, deel aan de wedstrijd.
 
De 1% besten mocht naar de finale...
 
Begin februari 2018 hebben we met 6 klassen deelgenomen aan de wedstrijd en daar kwamen 6 finalisten uit voort!
 
Ragne Deleu uit 2Mb, Ralph Janssens uit 3Wa, Lander Jacobs uit 4EC5, Rowan Weerts, Bert Depoorter en Paulien Hillen uit 4L5.
 
Omdat de 2 laatsten voor een buitenlands project in Duitsland zaten, konden zij jammer genoeg niet deelnemen. Maar samen met de 4 andere finalisten hebben we een mooie en leerrijke dag beleefd in Brussel op 10 maart 2018.
 
Bovendien heeft Ragne een fantastische derde plaats in de wacht gesleept!
 
Proficiat aan alle deelnemers!
 
          
                                      
 
Ook op Maris Stella gaat de jeugdboekenmaand niet onopgemerkt voorbij!  Zo nodigden we in onze bib oud-leerling en creatieve duizendpoot Lander Severins uit om voor te lezen uit zijn favoriete jeugdboek.  Lander (die we onder andere kennen van ‘Voor de leeuwen’, ‘De zoon van Artan’ en zijn eigen show ‘Maanlander’) las voor uit het boek Olle, van Guus Kuijer.
Onze eerstejaars luisterden geboeid terwijl Lander met veel jeugdsentiment vertelde over dit wondere verhaal over de vriendschap tussen een hond en z’n baasjes.  Hij kon als geen ander de aandacht van onze jeugdige lezertjes vatten en hen bekoren met dit hartverwarmend verhaal.
Benieuwd hoe vaak Olle over de toonbanken van de plaatselijke bibliotheken zal gaan!  Wij zijn alvast helemaal betoverd door dit charmante hondje. Dankzij Lander!